0 гласа
от
Здравейте,
купих си лаптоп от черния петък преди няколко години. Лаптопа е от средния клас на Lenovo Ideapad и след 2 години ползване, забелязвам че батерията вече държи много малко. В момента изкарва максимум 25 минути, а при по-голямо натоварване може да се изключи и на 10-тата. Предполагам, че вече е късно да я пазя и сигурно ще търся нова оригинална батерия. Обаче искам да попитам как да пазя живота на новата, така че да искара по-дълго време. Някакви съвети и хакове ще са ми полезни... Вие какво правите, за да удължите работата й

3 отговори

0 гласа
от
За мен има 2-3 основни правила, които ако спазваш ще удължиш работата на батерията двойно поне.

Първото е никакво прегряване. Ако лаптопа е геймърски и имаш мощна видео карта, която грее задължително му вземи охлаждаща подложка. Никога не го оставяй върху матрак, одеало, юрган и други меки повърхности, за да не се запушат вентилационните отвори на ноутбука. Не го дръж на пряка слънчева светлина и т.н.

Второ - ако го ползваш предимно от вкъщи му зареди батерията и я извади. После спокойно си го ползвай на адаптер и кабел. Така ще намалиш амортизацията на батерията.

Трето - извадената батерия дръж на прохладно място. Далеч от слънчева светлина, прозорец или нагревателен уред. Хубаво е на 2-3 месеца да я връщаш обратно в лаптопа, за да направи един цикъл на разреждане до 5-6% и отново зареждане до 100. После пак я вадиш,,, и така.

Успех
0 гласа
от
Както ChessMaster ти каза, лаптопа и батерията не трябва да прегряват. Само да допълня, че прегряването понякога се дължи на много мощна видеокарта или лошо проектирано охлаждане. Желателто е да наблюдаваш температурите на процесора и видеокартата и да вземеш мерки навреме. През летните месеци, или ако у вас е по-топло го дръж задължително върху охлаждаща подложка, която е съобразена за размера на лаптопа ти.

Другото, което амортизира батерията са честите цикли на заряд и разряд, така че я вади и дръж в някой шкаф. След няколко месеца я вадиш, разреждаш, зареждаш и пак вадиш.

Виж също и прочети, как се прави калибрация на батерия. Полезно е.
0 гласа
от
Батерията на лаптопа все пак е консуматив. Не се впрягай толкова много в излишни дейности. Ако ти изкара 3 години, какво от това. Най-вероятно на третата година самия лаптоп ще се е амортизирал и ще искаш да го смениш с нов, не съм ли прав? И какво тогава ще я правиш тази запазена като девица батерия? Ползвай и батерията и ноутбука и си гледай кефа.
от
@Psycho въпросът ти е излишен. Ами представи си, че човекът иска баш на третата година да си смени употребявания лаптоп с нов. Според теб на стария повече ли пари ще вземе със запазена батерия или с амортизирана, дето държи 10-15 минути. Мисля, че спор по този въпрос няма, но ако искаш нещо да добавиш, пиши.
Добре дошли в най-авторитетния сайт, където ще получите бързи и компетентни отговори на всички свои въпроси. Нека да не оставим незададен въпрос и нека всички отговори бъдат смислени и конструктивни.
...