0 гласа
от
Здравейте,

Има ли мазилка, която може да се мие? Предстои ни боядисване на хола, и сме се ориентирали към светло кремав цвят, обаче ни притеснява да не се цапа лесно. Затова търсим вариант, който да се чисти или мие лесно.

5 отговори

0 гласа
от
Привет. Да, има интериорни мазилки, които могат да се мият, зависи обаче какво ви трябва. Примерно, венецианската мазилка може да се полира до голяма гладкост и блясък и най-важно е устойчив на вода и петна. Варовата мазилка също може да се почиства с леко влажна гъба или кърпа, но не съм сигурен, че дълбоки петна ще изчезнат. И двете вътрешни мазилки са устойчиви на мухъл и плесен, така че няма проблеми. И все пак ви съветвам да заложите на венецианска мазилка.
0 гласа
от
Аз съм с венецианска мазилка у нас и правя следното:
1. Бърша със суха кърпа (може и с мека четка) прахта, която се е натрупал.
2. Смесвам малко сапун с топла вода и с гъба бърша ако има някакви петна. Хубаво е да не се търка прекалено много и силно.
3. Плакна с чиста вода много добре.
4. Забърсвам със суха кърпа, за да изсуша.
Венецианската мазилка може и да се полира, за да се цапа по-малко. Само, ако я чистите, избягвайте агресивни препарати – белина, веро, препарати за почистване и т.н. Зоните с висок трафик – коридори, кухня, хол – трябва да се чистят по-често, горе-долу веднъж на две седмица или веднъж месечно. Зоните с нисък трафик – веднъж на 2-3 месеца. Вече ако венецианската мазилка е в банята, тогава трябва по-особено внимание, да не се образува мухъл и плесен. Същото важи и за стени, които са склонни да задържат прах – примерно такива до прозорец или пък вентилационни отвори. Като цяло това покритие е едно от най-практичните от всички вътрешни мазилки.
от
Венецианската мазилка, а и гипсовата наистина лесно се мият. Само не трябва да ползвате тежки химикали и абразивни препарати, както и твърде много вода. Може обаче да ползвате и прахосмукачка върху тях, ако се трупа твърде много прах. В нашия дом имаме няколко стени с такова покритие и наистина сме доволни. С радост забелязвам, че коридора ни не е мръдал почти 10 години. Тогава ползвахме мазилка на Fortuna Paints и останахме много доволни
0 гласа
от
Ако тепърва ви предстои боядисване, аз препоръчвам или венецианска, както споменаха по-горе или перлена мазилка. Самата и консистенция е такава, че много, много трудно се цапа, а ако все пак се изцапа, пак се чисти със сапун и вода като венецианската декоративна мазилка. Голям плюс е, че с повече опит и познания може да я нанесете сами. Не е много трудно.
0 гласа
от
А щом може да се мие венецианската мазилка, може ли да се използва в мокрите помещения? Например в баня, вместо гръб зад кухненския плот и на други места, където директно ще тече вода върху нея
0 гласа
от
То не само може, а е доста често срещано. Венецианската мазилка може да се ползва и на стените на банята и в душ кабините, защото е много паро пропусклива и дишаща и малко склонна да задържа влага и мухъл. Само, че ако се ползва в банята, трябва много добре да се подготви повърхността преди боядисване, за да стане толкова устойчива. Примерно, за добра водоустойчива основа може да се ползва циментфазер, който отгоре е покрит с подходяща хидроизолация. Може да намериш нещо подходящо тук - https://fortunapaints.bg но ви съветвам да се консултирате със специалисти.
Добре дошли в най-авторитетния сайт, където ще получите бързи и компетентни отговори на всички свои въпроси. Нека да не оставим незададен въпрос и нека всички отговори бъдат смислени и конструктивни.
...