0 гласа
от
Здравейте. Наближава лятото, а с него и по-честите разходки. През лятото не обичам да изпозлвам автобуси/ таксита, освен ако не се налага, като излизаме с приятели. Обикновено се разхождаме из центъра на нашия град, а като приключим, си ходя пеша. Да стигна дома, ми отнема към 40-50 минути, като живея в един от уж опасните квартали на града.

Въпросът е, че повечето пъти съм сама, вървейки в тъмното. Колкото и да ми е готино, като усетя някой в близост до мен, изтръпвам. Имам някакво чувство, че ще ме нападне и се чудех как бих могла да се защитя в такъв момент.

Сега някой ще каже да се прибирам с колата, но още от сега искам да предупрея, че такава нямам :) . А всеки ден пари за таксита не ми се дават.

Та, мислех си да си нося бокс, или някакъв вид палка, ама дали ще са полезни...

Какъв е най-добрият начин да се предпазя, без да стават усложнения?

6 отговори

0 гласа
от
Здравей, Вероника. Боксът и палката лично според мен може би не са най-подходящи.

Ето защо: Боксът за мен е система за нападение, не за отбрана! Отделно трябва да знаеш да се боксираш и да удряш, за да го ползваш. Т.е. трябва да си практикувала някой боен спорт, а не ми звучиш като такъв човек. Ако беше спортувала, нямаше да пишеш в тази тема и да обясняваш, че се страхуваш да ходиш нощем.

Палката също не ми се струва подходяща, донякъде по същите причини по-горе. Отделно ще е доста странно да се разхождаш с извадена палка, ако пък е прибрана и някоя те нападне няма да имаш време да я извадиш и да реагираш адекватно.

Според мен виж разни курсове за самоотбрана за жени. Там ще те научат първо да разпознаваш опасностите и да ги избягваш без да влизаш в конфликт. И най-опитните джудисти, каратисти и биксьори знаят, че пред "винкело всички са равни". Демек в повечето случаи е по-здравословно да избягаш, отколкото да влизаш в битка с непознат противник, пък макар и с бокс или палка. Пък ти си и момиче... Отделно си представи, че в паниката си удариш човек, който те "преследва" за да те пита колко е часът или иска огънче. Нали...сещаш се, не става така, мило момиче!

Другата ми препоръка след курсовете за самоотбрана е да си вземеш лютив спрей за неизбежна самоотбрана. Той е компактен и може да ти седи през цялото време в ръката и джоба. Може да го ползваш и като превенция само да го размахаш и да предупредиш евентуалния нападател, а може да го ползваш и при директен контакт, стига да можеш да насочиш правилно струята. После, пак си плюй на петите!

Не знам подробности за живота ти и квартала в който живееш на според мен боксът и палката не са решение точно за твоя случай. Да видим и другите във фарума с повече опит опит, какво ще те посъветват
0 гласа
от

Аз лично мисля, че чак бокс и палка няма да ти помогнат, ако се изправи някой по-едър срещу теб laugh . Аз живея в един от опасните квартали на София и мога да ти кажа, че такива неща съм виждал :) Не са си шега работа. 

0 гласа
от

Запиши един вингчун и си носи палка. laughХахаха, не. шегувам се. Гледам, продават едни такива аларми, които пищят при опасност. Не съм сигурен къде точно се продават в България обаче, но ми излизат на тиктока. Дават някакво момиче, което прикрепя няколко неща за самозащите на един ключодържател. Едно от тях е именно подобна аларма и изглежда силничка. Има някакви други подобни и за кучета, които пищят на опеределена висока чистота. 

0 гласа
от

Бях изправена пред същата ситуация преди месеци. Също живея в един от опасните квартали в Пловдив. моя приятелка, ми беше разказвала как миналата година, докато с нейнат компания си стоели на беседка, някакъв странен господин се появил от нищото, като започнал да се закача с тях. Махнал си колана, заплашвал ги с физическа саморазправа, обиди, какво ли не. Добре, че в крайна сметка не направил нищо, а само се заканвал. Тази изстория ме беше потресла, когато ми разказа, си дадох сметка, че не просто е нужно, а препоръчително да нося някакъв вид самозащита със себе си. Говорих с различни хора, обмислях също носенето на нож, палка, бокс, но ме предупредиха, че всичко това както може да ми е от полза, така и човека да надделее, взимайки ми оръжието. Още по-лошо, дори да го насочи срещу мен. Затова, прецених, че най добре е да си взема лютив спрей. Най-много да ми го вземе от ръцете и да ме напръска и мен. laugh Препоръчвам да си вземеш към него, продавам едни такива като кърпички, които обезвреждат действието на лютивия спрей, в случай че имаш нужда. 

0 гласа
от
Мда, като се замисля, Николета над това, което казваш, има резон. Наистина ще вземе да се обърне срещу мен някое от другите оръжия. А мога ли да попитам какъв спрей ползваш, понеже аз не съм много запозната с тях?
0 гласа
от

Ами, да ти кажа, аз си избрах от този сайт - https://www.brannik.bg/samozashtita/spreyove/ . Специфично имам лютив спрей K.O от 40мл. тип струя при спрей. Не съм го пробвала, единствено го тествах и нещо от вятър ли, от какво, но явно се полепна по спрея, понеже след това като си пипнах очите и така започна да ме пари. От там реших, че е добре да си взема и неутрализираща кърпичка за лютив спрей. Хубавото е, че лютивия спрей може да се ползва и при кучета. Чувала съм, че приятели в София, като излизат да тичан, си носят непременно. 

Добре дошли в най-авторитетния сайт, където ще получите бързи и компетентни отговори на всички свои въпроси. Нека да не оставим незададен въпрос и нека всички отговори бъдат смислени и конструктивни.
...