0 гласа
от
Дядо ми отглежда пчели... отглеждаше. Вече е твърде възрастен, наскоро падна по стълбите и се нарани по такъв начин, че няма как да се движи. Аз, като примерен внук, който работи от вкъщи, обмислям да отида на село, докато той се оправи и да му помагам с работата там. Опитвам се да науча повече за пчелите, понеже си има няколко кошера, от които прави чудесен мед. Та, разучавайки за тях, попаднах на това - Нозематоза? Какво е това, как се справят хората с него?

3 отговори

0 гласа
от
И моят дядо отглежда пчели, с помощта на баба :) . Слага едни големи костюми, когато трябва да ходи нещо да им прави, или да сменя майките. Също и като обира меда, и т.н. До колкото знам, това  вид паразит, който живее в пчелите. Ще го питам дали той е срещал такива проблеми снеговите и ще му искам съвет как би могло да се оправи.
0 гласа
от
Не съм добър в обясненията, затова ще използвам интернет - Нозематозата е често срещана инфекция сред възрастните пчели, предизвикана от паразит, който обитава епителните клетки на стената на средното черво и рядко в тези на отделителната система на пчелите, майките и търтетата. Външно наличие на паразита се ограничава само до спорите, които не могат да се размножават извън тялото на пчелата. И аз точно не мога да го обясня.
0 гласа
от

Гледам, че вече са ти обяснили какво е нозаметоза :). Аз пък ще ти дам информация, как се решава. 

Първо, поддържането на хигиената на кошера е от ключово значение. Редовно почистване и дезинфекциране на оборудването на кошера, за да предотвратите натрупването на спори, които носят паразита. След това се съсредоточи върху подсилването на имунната система на пчелите, като им осигуриш добра диета и достъп до източници на чиста вода.

Може също така да проучиш естествени лекарства или химически лечения, специално насочени към паразита, като https://extractpharma.com/pcheli/product/nozemat-herb/  

И следи редовно здравето на кошера, тези са големи напасти.

Добре дошли в най-авторитетния сайт, където ще получите бързи и компетентни отговори на всички свои въпроси. Нека да не оставим незададен въпрос и нека всички отговори бъдат смислени и конструктивни.
...